bani-extra-economisire
Sursa foto: pixabay

Economisirea este 20% stiinta si 80% rutina. Daca e simplu, de ce e atat de greu?

Mai mult, economisirea are succes atunci cand avem un obiectiv clar in minte, cum este o vacanta pentru intreaga familie, inlocuirea unui electrocasnic vechi cu un model mai nou, performant si de ce nu economic, sau un curs care sa va permita sa castigati mai bine. Vi se pare greu sa economisiti constant? Credeti ca 100 lei este o suma prea mica pentru a face diferenta pe termen lung? Asteptati un bonus sau o marire de salariu pentru a incepe sa puneti ceva deoparte? Nu este nevoie, exista solutii potrivite fiecaruia dintre noi.

Cum va poate ajuta economisirea in salturi?

Incepeti prin a stabili o suma comfortabila de care va puteti lipsi in fiecare luna. Recomandarea specialistilor este sa economisim intre 10 si 20% din venitul lunar. Daca vi se pare o suma prea mare, sau preferati o alta frecventa e deajuns sa ajustati limitele pentru un prag comfortabil pentru  duneavoastra, si sa notati aceste detalii precum si obiectivul pentru care economisiti.

Cand au trecut una sau maxim doua luni de la aces prim pas, este momentul sa masurati unde ati ajuns si sa revizuiti procesul, atunci cand este nevoie. A fost un proces anevoios? Daca nu, ganditi-va sa mariti usor suma la un prag comod pentru bugetul dumneavoastra, sau, de ce nu, sa adaugati un nou obiectiv in lisa de dorinte. Daca dimpotriva procesul a fost unul anevoios pentru dumneavoastra, verificati bugetul lunar si vedeti de unde puteti elibera sume care sunt alocate activitatilor mai putin importante pe termen lung.

Perseverenta este cheia atunci cand economisim

Oricat am dori sa credem, o reteta universala si rapida ca sa economisim nu exista. Doar cu pasi mici si cu o frecventa potrivita familiei si bugetului fiecaruia dintre noi, vom reusi, pas cu pas, sa economisim pentru obiectivele importante pentru noi.

Pasii mici, constanti, revizuirea bugetului si invatarea continua sunt elemente de baza atunci cand vrem sa economisim sau sa atingem obiective majore din viata noastra.